10052011-IMG_0361_1

Les activitats fotogràfiques de Viu La Garrotxa

Com potser ja saps, Viu La Garrotxa són unes jornades fotogràfiques ideades per Viu-la! que es duran a terme a finals de maig. El poble de Sant Esteve d’en Bas serà l’eix d’un esdeveniment amb formació fotogràfica a càrrec d’en Francesc Muntada, en Manel Soria i la Maria Rosa Vila que t’aproparan un ampli ventall d’activitats pràctiques i participatives que et detallem tot seguit.

Abans d’especificar cadascuna de les activitats, ‘Viu La Garrotxa’ comptarà amb tres tipus d’activitats diferents:

 • Activitats fotogràfiques: Són tallers fotogràfics a l’aire lliure centrats en un tipus específic de fotografia i impartits pels formadors o guies fotogràfics. El caire participatiu dels tallers fotogràfics permet el participant poder acostar-se i aprendre de manera pràctica les tècniques i habilitats necessàries per millorar el tipus de fotografia en que se centra el taller.
 • Sessions teòriques: Són formacions fotogràfiques a l’interior centrades en un tipus específic de fotografia i impartides pels formadors o guies fotogràfics. Aquest tipus de formació combina explicacions sobre continguts visuals o multimèdia amb comentaris participatius dels assistents. Els continguts de les sessions teòriques són la base per desenvolupar les activitats fotogràfiques.
 • Activitats simultànies a triar: Són activitats pràctiques o teòriques dirigides per un dels formadors o guies fotogràfics que es desenvolupen alhora. Es duran a terme el dissabte i el diumenge de 9:00h a 11:00h.

Un cop vistos els tipus d’activitats que realitzarem, passem a detallar-les breument una per una:

 • Taller de Fotografia de paisatge; les primeres llums: Activitat fotogràfica participativa on veurem com copsar les primeres llums del dia. Si volem fotografiar l’alba cal planificar la captura, tenir cura de la composició, la medició de la llum, el nostre equipament fotogràfic, etc. La llum de l’hora màgica, proveeix magnífiques oportunitats fotogràfiques per capturar tonalitats úniques.
 • Taller de Macrofotografia: Activitat fotogràfica pràctica a triar on mostrarem com fotografiar elements que solen passar desapercebuts i que són més petits que el sensor de la nostra càmera. Veurem els diferents tipus d’objetius i útils per capturar diversos tipus de menudeses.
 • Taller de Street photography: Activitat fotogràfica pràctica a triar on veurem diferents maneres de fer fotografia de carrer. Veurem com configurar els paràmetres de la càmera i com moure’ns davant la quotidianeitat de la vida de carrer per mirar de copsar la figura humana i els elements urbans en l’ambient de poble.
 • Taller de Fotografia de paisatge; les darreres llums: Activitat fotogràfica pràctica on mostrarem com copsar les últimes llums del dia. Una activitat 100% participativa on veurem com fotografiar durant el crepuscle i com aprofitar la breu estona de la llum daurada i l’hora blava.
 • Taller d’Astrofotografia: Activitat fotogràfica participativa on descobrirem com fotografiar el cel de nit. Veurem com configurar els paràmetres de la càmera i l’enfoc per capturar els estels, els astres, la via làctia,… L’univers, el sensor de la teva càmera i tot a punt per copsar el que és invisible als nostres ulls.
 • Taller de Fotografia de l’aigua: Activitat fotogràfica pràctica a triar on veurem diferents maneres de capturar l’aigua: copsar el fluir de l’aigua, congelar el moment i composar jugant amb moviment i les línies que forma. Mostrarem com configurar els paràmetres de la càmera per tal de congelar el moviment o mostrar-lo de manera diluïda.
 • Tallers de Fotografia de fauna: Activitats fotogràfiques pràctiques a triar on mostrarem tècniques per fotografiar éssers vius. Una aproximació fotogràfica per copsar des dels invertebrats més menuts fins petits vertebrats. Veurem com acostar-nos-hi i preparar l’equip per aconseguir les millors captures.
 • Sessió teòrica, La planificació en la fotografia: Sessió teòrica on veurem la importància de l’abans en la fotografia. Preveure la situació fotogràfica i tenir en compte els moments, la llum i els elements que emmarcaran la fotografia és capdalt per obtenir bons resultats fotogràfics i gairebé tan important com el moment del clic.
 • Sessió teòrica, La fotografia nocturna: Sessió teòrica on tractarem les variables  que ens permetran capturar el cel de nit. Veurem la importancia dels paràmetres tècnics en un entorn que es mou, el pre-enfoc, la contaminació lumínica, la llum adjacent,… Tot per poder obtenir bons resultats fotogràfics en l’activitat fotogràfica d’astrofotografia.
 • Sessió teòrica, La fotografia de reportatge: Sessió teòrica on veurem com narrar esdeveniments a través de la fotografia. Veurem quins són els elements essencials i l’estructura per poder comunicar efectivament un fet o una història des del pla fotogràfic.
 • Sessió teòrica, L’edició gràfica: Sessió teòrica a triar on veurem com explicar històries amb fotografies. Veurem tot el necessari per fer-ho de manera clara i estètica tot copsant l’atenció de l’observador.
 • Sessió teòrica, Creació d’un reportatge gràfic: Sessió teòrica on veurem com crear un reportatge a través de la fotografia. Què cal tenir en compte per crear els continguts que ens permetran explicar una historia.

Si et queden dubtes sobre qualsevol activitat de Viu La Garrotxa pots contactar amb nosaltres a través de lagarrotxa@viu-la.com, el formulari de contacte o adreçar-te a la secció de preguntes freqüents de les jornades fotogràfiques.


Foto © Marta Mateu
Text Xavi Talleda

Comparteix

Leave a Reply